<

Historiek

Het BWP (Belgisch Warmbloed Paard), oorspronkelijk Nationale Fokkerij van het Landbouw Rijpaard, is ontstaan op initiatief van Kannunik De Mey in 1954. Eigenlijk is het Bwp gegroeid uit de landelijke rijverenigingen die hun ontstaan reeds in de jaren 30 hadden.

In 1954 werden de eerste demonstraties gegeven in 4 gewesten. Voor West Vlaanderen was dit in Meulebeke.

In 1955 waren er dan een tiental demonstraties op verschillende locaties. Van hieruit werden dan de eerste gewesten opgericht. Vleteren, toen nog Oost Vleteren was er van in de beginjaren bij, enkel Loenhout en Bocholt zijn een jaar eerder begonnen.

In den beginne werden de paarden gekeurd op exterieur maar ze moesten ook een trekproef, dressuurproef en springproef afleggen. De bedoeling was de veelzijdige kwaliteiten aan te tonen van dit paardentype.

Op 1 september 1960 werd het stamboek officieel erkend als vereniging ter verbetering van het paardenras.

In 1966 werden de eerste provinciale prijskampen gehouden, voor West Vlaanderen was het wachten tot 1969 op de renbaan in Oostende.

In 1996 werd het eerste vrijspring kampioenschap georganiseerd. Hierbij wordt de springaanleg van 2-3-4-jarige paarden getest en beoordeeld.

Voor onze evenementen kunnen we sinds enkele jaren terugvallen op de ultramoderne accommodatie van Hunters’ Studfarm te Reningelst.

Het BWP – Vleteren bestuur hoopt u binnenkort te mogen verwelkomen op onze evenementen.

Nieuws